Sivut

23.9.2014

Savulohi-parsakaalipiirakka

Piirakat on hyvä keino tuhota keittiön ylijäämiä. Reseptejä on niin monta kuin on tekijääkin ja tässä on oma versioni.

Savulohi oli päätynyt piirakkatäytteeksi kaupan alehyllyltä. Kierrän usein kaupan kalajalostehyllyt ja usein nyrpein ilmein katselen vakuumipakattuja kalapaloja. Ne ei sinänsä kauhean houkuttelevilta näytä. Kauan sitten sain joulun alla "lahjaksi" samaisesta hyllystä poimitun kokonaisen savusiian ja olin tehnyt siitä arveluttavin mielin piirakkaa. Se oli erittäin hyvää ja niin pienellä vaivalla! Valmiit kalat myös mm. kaupan lounastiskiltä on omalla kohdallani erittäin käyttökelpoisia piirakka-aineita ja sattuipa sitten käteeni päiväystuote "savustettu lohipala". Kohti piirakantekoa siis :)

ps. Kannattaa vahtia kaupan valmiskalahyllyä, sillä siellä on melko usein päiväystuotteita *vink vink*




Savulohi-Parsakaalipiirakka / 1 kpl ⌀ 24 cm

 

Pohja:

125 g margariinia tai voita
3 dl vehnäjauhoja
2-3 rkl vettä
Suolaa ja mustapippuria

Täyte:

1 pakkaus savulohta (à n. 260g)
2 reilua kourallista pakasteparsakaalia
2 kananmunaa
1 purkki kermaviiliä

+ Sitruunan mehua sekä raastettua kuorta maun mukaan

(Mausteiksi suola, sokeri ja mustapippuri)

Uuni: 200 astetta, keskitasolla. Pohjan esipaistaminen 10 minuuttia, täytteen kera vielä 30-40 minuuttia.

Näin se kävi:

Ihan aluksi laitoin parsakaalit kypsentymään höyryritilälle kattilaan. Höyrystäminen on mielestäni kätevin tapa kypsentää vihanneksia sillä se pitää rakenteen hyvänä. Piirakkaa varten tämä ei ole välttämätöntä sinänsä vaikka keittäessä maut tuntuu liukenevan keitinveteen.

Sillä välin "nyhtäsin" savuisan kalan ruodoista ja pilkoin sen karkeasti. Lisäsin mausteeksi sitruunankuorta ja hieman puristettua mehua. Kun parsakaalit oli kypsiä, jäähdytin ne kylmässä vesihauteessa jonka jälkeen puristin liiat vedet pois käsieni sisällä. Parsakaalit kutistui melko paljon tässä käsittelyssä :) Tämän jälkeen sekoitin ne kalan kanssa sormin.

Pohjan teko alkoi nyppimällä margariini (tai voi) vehnäjauhoihin. Kun ne on hyvin murustettu lisäsin vettä, suolaa sekä mustapippuria ja tein siitä taikinan. Olen aina maustanut piirakkapohjan musta- tai valkopippurilla! Se tuo niin hyvän maun joten kannattaa kokeilla. Tässä kohtaa en laittanutkaan sitä kylmään odottamaan vaan voitelin piirakkavuoan ja aloin painelemaan taikinaa siihen suoraan. Haarukalla pistelin paksuimpiin kohtiin reikiä jotta pohja kypsyisi tasaisesti.

Ja nyt vasta uuni lämpenemään 200 asteeseen ja piirakkavuoka taikinoineen laitettiin pakastimeen kylmettymään kunnes uuni oli lämmennyt.

Tämän kikan olen oppinut joskus kauan aikaa sitten joltain nettisivulta ja voin sanoa, että esipaiston aikana piirakkapohjan reunat ei valu. Vihdoinkin piirakantekoa ilman hernevirityksiä :)

Esipaistoin jääkylmää piirakkapohjaa uunissa 10 minuuttia. Sillä aikaa tietysti tein täytteelle kermaviilimuna-seoksen ja se vatkasin sen kauniin tasaiseksi "emulsioksi". Maustoin sen suolalla, mustapippurilla sekä ripauksella sokeria. Kun piirakkapohja oli esipaistettu, levitin ensin kiinteän täytteen ja sitten kermaviilimunaseoksen tasaisesti. Meinasin raastaa parmesaania päälle, mutta ajattelin nuukailla ja säästää sitä pastaan myöhemmäksi.

Savuinen piirakan tuoksu valtasi asuntoni kun piirakka oli ollut uunissa n. 35 minuuttia. Annoin sen ruskistua vielä tovin ja kokonaisuudessaan piirakka oli uunissa 40 minuuttia esipaiston jälkeen. Jäähtymisen odottelu oli vaikeaa.

Lopputuloksena savukalainen ja hieman sitruunainen mehevä piirakka. Herkkua, herkkua! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!