Sivut

24.9.2014

Helppo ja mehukas luumuleipä

Syksyn edetessä mieli halajaa jonnekin kauas - suu tahtoo myös osansa eksoottisen sävyisistä kotiherkuista. Luumuleivän tekeminen ei maksa paljoa vaivaa vaikkei se ihan nopea leipä olekaan. Lopputulos on hedelmäisen mehukas eikä tämän syömiseen tarvita voita tai leikkeleitä. Ei oikeastaan muuta kuin hyvä leipäveitsi ja ripaus itsekuria :)

Leivän voi maustaa luumujen sijasta taateleilla, viikunoilla tai muilla kuivatuilla hedelmillä. Lisäksi leivän mausteet voi ehdottomasti jätättää pois tai korvata ne muilla omia makunystyröitä miellyttävillä jutuilla. Minulla oli tällä kertaa fenkolia ja muskottipähkinää.

Leivän teko käy helposti - sekoita, kohota ja paista!

Vastustamattoman hyvää. Oli virhe leipoa kokonaista leipää vain itselleni! :)

Mehukas luumuleipä / 1 kpl (vuoka)


5 dl vettä
30g hiivaa
1 tl fariinisokeria tai hunajaa
6 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1-2 dl vehnäleseitä
0,5 dl ruisleseitä

175 g kuivattuja luumuja pienettynä

Fenkolia
Suolaa
Jauhettua muskottipähkinää

Näin se käy:

Hyvin lämpimään veteen sulatetaan ensin hiiva, sokeri ja mausteet. Tykkään muuten aina aloittaa leipien tekemiset sillä, että teen "mausteliemen" taikinan pohjaksi mihin on sulatettu hiivakin. Leipä tuntuu silloin maustuvan kokonaan ja rakentuvan tämän liemen päälle :) No niin. Sitten sinne "liemeen" lisätään kaikki kuivat aineet ja pienetyt luumut. Sekoitetaan puulusikalla/haarukalla hyvin ja jätetään liinan alle kohoamaan sellaisenaan n. puoleksi tunniksi.

Uuni laitetaan lämpiämään 200 asteeseen ja uuniritilän voi asettaa valmiiksi keskitasoa hieman alemmalle tasolle. Voidellaan leipävuoka esim. oliiviöljyllä ja kumotaan sitkeän tarttuva, mutta ilmava taikina siihen. Peitetään vuoka liinalla ja annetaan taikinan kohota vielä siinä sen aikaa kun uuni lämpenee.

Voitele leipä vedellä ennen uuniin laittamista. Leipää paistetaan 40-50 minuuttia riippuen uunin tehosta. Loppuvaiheessa kokeilin bambutikulla kypsyyttä ja rapsakan kuoren tultua leipään testaus alkoi olemaan hankalaa :) Otin leivän uunista kun aikaa oli kulunut 46 minuuttia ja tikku oli puhdas.

Leipä annetaan jäähtyä vuoassaan kunnes se on hieman kättä lämpimämpää - sitten se kumotaan tarjoiltavaksi. Jos ei leipä tunnu irtoavan vuoastaan kannattaa silikonisella lastalla käydä läpi leivän ja vuoan välit ja yrittää uudestaan. Kyllä se sieltä irtoaa!

ps. Luumut on kiva lisä ravintoon jos tuntuu että vatsa ei toimi, joten onneksi aamiaisella söin tätä hillitysti ennen työpäivää :)

pps. Blogini on muuttumisvaiheessa joten kiitos kärsivällisyydestä alati muuttuvasta ulkoasusta. Kohta se asettuu sellaiseksi kun se mielikuvissani istuu :))))

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!